sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Z.E.S.A is back!

Zesa on tullut taas takaisin ja ollut vieraanamme jo jonkin aikaa ilman katkoja! Ilon päivä! Zesa on siis lyhenne sanoista Zimbabwean Electricity Supply Authority. Jos sähköt on päällä, voidaan iloita, että Zesa on paikalla.

Koska suuren osan ajasta Zesa on poissa, zimbabwelaiset ovat monella tavoin varautuneet toimimaan ilman sähköä. Lähes joka talossa on parafiinilla tai kaasulla toimivat keittotasot, kynttilöitä ja solarlamppuja. Silitysrautaakin voi lämmittää kaasulieden päällä, jos sähköä ei ole saatavilla.

Zesan menemiset ja tulemiset ovat ennalta-arvaamattomia. Illat käyvät välillä pitkiksi, kun ei ole muuta valoa kuin taskulamput eikä nettikään yleensä toimi silloin kun Zesa on poissa. (Ihan kuin meillä nyt Shelterillä muutenkaan olis nettiä..:D)

 Pagomossa ja Dzikwan toimintakeskuksella on generaattorit, joita kuitenkin täytyy käyttää säästeliäästi, koska generaattorit käyttävät paljon polttoainetta. Joissakin paikoissa on aurinkokennoja, joilla yritetään varastoida aurinkoenergiaa, mutta ne eivät aina toimi eikä niitä ole kovin tiheästi.

Öisin kadut ovat varsin pimeitä, koska katuvaloja ei ainakaan Dzivarasekwassa ole kovin paljoa. Näkyy tähdet paremmin kuin Helsingissä, vaikka asukkaita on Hararessa miljoona enemmän :D

Tämänkään tekstin kirjoittamisen aikana Zesa ei ole kadonnut. Jes!

:) Iisa

1 kommentti:

  1. Kuulostaa tutulta., ihan ku zesa ois joka tyyppi joka aina käy kylässä. :-)

    VastaaPoista